Sähkön kulutus
Sähkönkulutus - näin arviot oman sähkön kulutuksen
Sähkönkulutukseen vaikuttavat monet eri tekijät, mutta käytännössä se vaihtelee asunnon tyypin, elintapojen sekä asukkaiden määrän mukaan.
Yleisesti kotona eniten sähköä kuluttavat tekijät ovat kodin sekä käyttöveden lämmitys, kun taas kerrostaloasunnoissa näitä sähköä kuluttavia tekijöitä ei tule asukkaan sähkölaskuun maksettavaksi. Näin ollen kerrostaloasuminen on huomattavasti edullisempaa mitä omakotitalossa.
Suurin apu sähkölaskussa säästämisessä on säännöllinen sähkösopimuksen kilpailuttaminen, joka kannattaa tehdä varsinkin sähkölämmitteisessä omakotitalossa. Keskimääräisesti sähkönkulutus omakotitalossa voi olla jopa 20 000 kWh vuodessa. Sähkön kilpailuttaminen voi tuoda jopa useiden satojen eurojen säästön vuodessa.
Yhteistyökumppanimme
Kerrostaloasunnon sähkönkulutus
Kerrostaloasuntojen sähkönkulutus on omakotitalo asumiseen verrattuna kohtuullinen. Kerrostaloasuntojen talon ja käyttöveden lämmityksen hoitaa taloyhtiö eikä ne tule asukkaan sähkölaskuun maksettavaksi. Kerrostaloasuntojen sähkölaskuun pystyy itse vaikuttamaan, sillä se määräytyy asunnon omien sähkö kuluttavien laitteiden mukaan.
Asuntojen suurimpia sähkösyöppöjä on usein kylmälaitteet, kodin elektroniikka ja ruoanvalmistukseen käytettävät sähkölaitteet. Valaistukeen käytettävän sähkönosuus on yleensä pieni, n. 10–15 % kokonaiskulutuksesta.
Seuraavaksi käymme läpi asuntojen koon vaikutuksen sähkölaskuun.
Yksiön sähkönkulutus
Tyypillinen sähkönkulutus yksiössä on noin. 1500–2500 kilowattituntia vuodessa. Jos asunnossa on pienehköt kylmälaitteet, tai pyykkien peseminen tapahtuu taloyhtiön tiloissa, on yksiössä mahdollista päästä vuodessa jopa alle 1000 kilowattitunnin kulutukseen. Sähkölaskua kasvattaa myös lattialämmityksen päällä pitäminen ja sähkösaunan lämmittäminen. Näistä molemmista kuluista asukas joutuu itse maksamaan sähkölaskussaan. sähkösaunan lämmittämiseen vie noin 500–1000 kilowattituntia vuodessa.
Kaksion sähkönkulutus
Yksiön ja kaksion sähkönkulutuksessa ei ole sen suurempaa eroa, kun asukas ei joudu itse maksamaan lämmityksestä. Sähkönkulutukeen ei niinkään vaikuta asunnon koko vaan asukkaiden lukumäärä. Tyypillisesti kahden hengen kerrostaloasunnon sähkönkulutus vuodessa on noin. 2000–3000 kilowattituntia.
Kolmion sähkönkulutus
Edellisessä osiossa jo mainitsimmekin, ettei asunnon koolla ole sen suurempaa merkitystä lopulliseen sähkölaskuun, tämä sama pätee myös kolmio asuntoihin. Tyypillisesti kolmiossa asuvan kolmen hengen sähkönkulutus vuodessa on noin. 2500–3000 kilowattituntia.
Rivitaloasunnon sähkönkulutus
Rivitaloasunnon sähkönkulutukseen vaikuttaa asunnossa käytettävä lämmitystapa. Jos esimerkiksi asunto lämmitetään kaukolämmöllä, ei sähkölasku ole paljoa suurempi mitä kerrostaloasunnossa. Jos taas asunnossa käytetään sähkölämmitystä, nostaa se asunnon sähkönkulutusta merkittävällä tavalla. Usein myös rivitaloasunnoissa käytettävän valaistuksen määrä on kerrostaloasuntoa suurempi. Helposti esimerkiksi kaksikerroksisessa talossa voi unohtua jompaankumpaan kerrokseen valot päälle, joka voi nostaa pidemmällä aikavälillä sähkönkulutusta. Sähkölämmitteisen rivitaloasunnon sähkönkulutus on kuitenkin huomattavasti alhaisempi mitä omakotitaloissa.
Tyypillisesti kahden hengen kaukolämmöllä lämmitettävän rivitaloasunnon sähkönkulutus vuodessa on noin. 3000–4000 kilowattituntia. Jos taas lämmitys tapahtuu sähköllä, nostaa se huomattavasti sähkönkulutusta. Sähkölämmitteisen rivitaloasunnon sähkönkulutukseen vaikuttaa asunnon rakenne, ikä sekä siitä lämmitetäänkö asuntoa osittain jollain muulla sähkö kuluttamattomalla laitteella.
Suuntaa antavasti kahden hengen sähkölämmitteisen rivitaloasunnon sähkönkulutus voi olla jopa 12 000 kilowattituntia vuodessa. Sähkönkulutukseen vaikuttaa myös sääolosuhteet, sillä kesällä lämmitys kustannukset ovat alhaisemmat mitä talvella.
Omakotitalon sähkönkulutus
Omakotitalon sähkönkulutukseen vaikuttaa lämmitystapa sekä asukkaiden lukumäärä. Kulutus voi vaihdella myös elintapojen mukaan, mutta sähkönkulutus voi tuplaantua, jos asunnon lämmitys tapahtuu sähköllä.
Tyypillisesti sähkönkulutus kaukolämmitteisessä omakotitalossa on vuodessa noin. 5000 kilowattituntia. Vastaava luku sähkölämmitteisessä omakotitalossa voi olla jopa vuodessa 20000 kilowattituntia. Omakotitalon hankinnassa kannattaa ottaa huomioon asunnon lämmitystapa. Sähkölämmitteisen omakotitalon lämmityksen kustannukset voivat olla kuukaudessa jopa satoja euroja. Jos asumismuotonasi on sähköllä lämmitettävä omakotitalo, kannattaa tehdä sähkön kilpailutus tasaisin väliajoin.
Keskimääräinen sähkönkulutus kuukaudessa
Kuukausittainen sähkölaskun summa voi vaihdella suuresti eri talouksien välillä. Mutta niin kuin jo aikaisemmin kerroimme, että kotitalouksien sähkönkulutukseen ja sähkölaskuun vaikuttaa lämmitysmuoto ja asukkaiden lukumäärä.
Sähkölasku muodostuu sähköenergian hinnasta, sähkönsiirron hinnasta sekä veroista. Omaan sähkölaskuun on mahdollista vaikuttaa sähkösopimuksella sekä omilla valinnoilla. Sähkönsiirtoa ei ole mahdollista kilpailuttaa, sillä sen määrää alueella operoiva sähköverkkoyhtiö.
Miten tarkkailen omaa sähkönkulutusta?
Nykypäivänä sähkönkulutusta ei tarvitse arvailla, vaan sitä pystyy halutessaan seuraamaan jopa reaaliaikaisesti. Useat sähköyhtiöt tarjoavat asiakkailleen mahdollisuuden seurata omaa sähkönkulutusta puhelinsovelluksien avulla. Sieltä pystyt seuraaman omaa sähkönkulutusta kellonajan ja viikonpäivän tarkkuudella.
Kilpailuttamalla sähkön voit tehdä merkittäviä säästöjä
Sähkön kilpailutus on oiva tapa säästää rahaa ja sen tekeminen vie usein vain muutaman minuutin. Esimerkiksi sähkölämmitteisessä omakotitalossa kilpailutus voi tuoda jopa useiden satojen eurojen säästön vuositasolla. Myös kerrostaloasuntojen kilpailutusta ei kannata jättää tekemättä, sillä uuden sähkösopimuksen tekeminen voi tiputtaa sähköenergiasta maksettavaa hintaa jopa 50 prosentilla.
Tee maksuton sähkösopimusten vertailu ja kilpailutus etusivulta löytyvästä vertailutaulukosta, jonka avulla saat edullisimman sopimuksen.
Näin käytät palvelua
Siirry sähkövertailuun
Vertaile markkinoilta löytyviä sähkösopimuksia ja vaihda nykyinen edullisempaan.
Vertaile sähkösopimuksia
Nopeasti ja ilmaiseksi. Palvelun käyttäminen on helppoa ja maksutonta.
Valmista tuli!
Vertailun jälkeen uuden sopimuksen tilaaminen onnistuu tuotesivujen kautta.
Usein kysyttyjä kysymyksiä
Kilpailuta sähkö muutamassa minuutissa. Voit täyttää lomakkeen missä tahansa milloin tahansa, kilpailutus tapahtuu valtakunnallisesti. Parhaimmat säästöt saa usein paikkakunnilla joihin useampi sähköyhtiö tarjoaa sopimuksiaan. Halvimman ja kalleimman sopimuksen välillä voi olla vuodessa jopa kolminkertainen ero!
Tästä osiosta löydät eniten esitettyjä kysymyksiä sähkön kilpailutukseen liittyen:
Miten kilpailutan sähkösopimuksen?
Sähkön kilpailuttaminen onnistuu helposti muutamassa minuutissa. Täytä nimesi ja sähköpostiosoitteesi sivun yläreunassa ja klikkaa painiketta “kilpailuta ja säästä” – siirryt suoraan sähkövertailuun, jossa näet sinulle omien tarpeidesi mukaisesti eriteltynä edullisimmat sähkösopimukset.
Sähkön kilpailuttaminen on ilmaista. Sinun ei tarvitse maksaa euroakaan löytääksesi edullisimman sähkösopimuksen vaan palvelu on sinulle täysin ilmainen. Huomioi kuitenkin, että mikäli kilpailutat useammin saattaa sähkönsiirtoyhtiö laskuttaa sinua mittarinlukemisesta.
Voivatko sähköt katketa kilpailuttamisen aikana?
Sähköt eivät katkea myyjän vaihtumisen yhteydessä. Kuluttajalla on lain mukainen peruutusaika, jolloin sopimuksen voi veloituksetta perua. Tämä tarkoittaa, että nykyinen sähkösopimuksesi on voimassa kunnes saat vaihdettua uuteen sähköön.
Mistä sähkön hinta muodostuu?
Sähkölaskun kokonaishinta koostuu sähkönsiirrosta, veroista sekä sähköenergiasta. Voit itse vaikuttaa sähköenergian osuuteen kilpailuttamalla parhaan tarjouksen.
Mikä on sähkönsiirto?
Sähkönsiirto on maksu, joka tulee kulutetun sähköenergian mukaan. Tyypillisesti pienemmillä paikkakunnilla ja maaseudulla sähkönsiirtomaksut ovat huomattavasti kalliimpia.
Onko palvelu turvallinen?
Kyllä palvelu on 100 prosenttia turvallinen. Kaikki tiedonsiirto tapahtuu salatussa ympäristössä. Lisäksi olemme täysin kotimainen sähkön kilpailuttaja.
Olen muuttamassa voinko kilpailuttaa sähkön?
Muutto on yksi parhaimmista ajoista kilpailuttaa sähkö. Aina kun olet muuttamassa uuteen asuntoon muista kilpailuttaa sähkösopimus, saatat säästää satoja ellet tuhansia euroja muutaman minuutin vaivalla. Paras sähkötarjous löytyy vain kilpailuttamalla!