Sähkönkulutus - näin arviot oman sähkön kulutuksen

Sähkönkulutukseen vaikuttavat monet eri tekijät, mutta käytännössä se vaihtelee asunnon tyypin, elintapojen sekä asukkaiden määrän mukaan.

Yleisesti kotona eniten sähköä kuluttavat tekijät ovat kodin sekä käyttöveden lämmitys, kun taas kerrostaloasunnoissa näitä sähköä kuluttavia tekijöitä ei tule asukkaan sähkölaskuun maksettavaksi. Näin ollen kerrostaloasuminen on huomattavasti edullisempaa mitä omakotitalossa.

Suurin apu sähkölaskussa säästämisessä on säännöllinen sähkösopimuksen kilpailuttaminen, joka kannattaa tehdä varsinkin sähkölämmitteisessä omakotitalossa. Keskimääräisesti sähkönkulutus omakotitalossa voi olla jopa 20 000 kWh vuodessa. Sähkön kilpailuttaminen voi tuoda jopa useiden satojen eurojen säästön vuodessa.

Tee sähkön kilpailutus ja säästä keskimäärin 200€*

Kyllä kiitos, Kilpailuta-sähkö.fi saa lähettää minulle tarjouksia ja tietoa kilpailutuksesta sähköpostilla.Suomessa kilpailutetaan vuosittain yli miljoona sähkösopimusta, kilpailuta siis sinäkin. Ilmaiseksi!

Me autamme sinua vertailemaan sähkön hintoja, jotta sinä voit löytää parhaan sähkösopimuksen juuri sinulle

Luotettava & maksuton
Vertaile hintoja
Ainutlaatuisia tarjouksia
Tyytyväisyystakuu

Kerrostaloasunnon sähkönkulutus

Kerrostaloasuntojen sähkönkulutus on omakotitalo asumiseen verrattuna kohtuullinen. Kerrostaloasuntojen talon ja käyttöveden lämmityksen hoitaa taloyhtiö eikä ne tule asukkaan sähkölaskuun maksettavaksi. Kerrostaloasuntojen sähkölaskuun pystyy itse vaikuttamaan, sillä se määräytyy asunnon omien sähkö kuluttavien laitteiden mukaan.

Asuntojen suurimpia sähkösyöppöjä on usein kylmälaitteet, kodin elektroniikka ja ruoanvalmistukseen käytettävät sähkölaitteet. Valaistukeen käytettävän sähkönosuus on yleensä pieni, n. 10–15 % kokonaiskulutuksesta.

Seuraavaksi käymme läpi asuntojen koon vaikutuksen sähkölaskuun.

Yksiön sähkönkulutus

Tyypillinen sähkönkulutus yksiössä on noin. 1500–2500 kilowattituntia vuodessa. Jos asunnossa on pienehköt kylmälaitteet, tai pyykkien peseminen tapahtuu taloyhtiön tiloissa, on yksiössä mahdollista päästä vuodessa jopa alle 1000 kilowattitunnin kulutukseen. Sähkölaskua kasvattaa myös lattialämmityksen päällä pitäminen ja sähkösaunan lämmittäminen. Näistä molemmista kuluista asukas joutuu itse maksamaan sähkölaskussaan. sähkösaunan lämmittämiseen vie noin 500–1000 kilowattituntia vuodessa.

Kaksion sähkönkulutus

Yksiön ja kaksion sähkönkulutuksessa ei ole sen suurempaa eroa, kun asukas ei joudu itse maksamaan lämmityksestä. Sähkönkulutukeen ei niinkään vaikuta asunnon koko vaan asukkaiden lukumäärä. Tyypillisesti kahden hengen kerrostaloasunnon sähkönkulutus vuodessa on noin. 2000–3000 kilowattituntia.

Kolmion sähkönkulutus

Edellisessä osiossa jo mainitsimmekin, ettei asunnon koolla ole sen suurempaa merkitystä lopulliseen sähkölaskuun, tämä sama pätee myös kolmio asuntoihin. Tyypillisesti kolmiossa asuvan kolmen hengen sähkönkulutus vuodessa on noin. 2500–3000 kilowattituntia.

Rivitaloasunnon sähkönkulutus

Rivitaloasunnon sähkönkulutukseen vaikuttaa asunnossa käytettävä lämmitystapa. Jos esimerkiksi asunto lämmitetään kaukolämmöllä, ei sähkölasku ole paljoa suurempi mitä kerrostaloasunnossa. Jos taas asunnossa käytetään sähkölämmitystä, nostaa se asunnon sähkönkulutusta merkittävällä tavalla. Usein myös rivitaloasunnoissa käytettävän valaistuksen määrä on kerrostaloasuntoa suurempi. Helposti esimerkiksi kaksikerroksisessa talossa voi unohtua jompaankumpaan kerrokseen valot päälle, joka voi nostaa pidemmällä aikavälillä sähkönkulutusta. Sähkölämmitteisen rivitaloasunnon sähkönkulutus on kuitenkin huomattavasti alhaisempi mitä omakotitaloissa.

Tyypillisesti kahden hengen kaukolämmöllä lämmitettävän rivitaloasunnon sähkönkulutus vuodessa on noin. 3000–4000 kilowattituntia. Jos taas lämmitys tapahtuu sähköllä, nostaa se huomattavasti sähkönkulutusta. Sähkölämmitteisen rivitaloasunnon sähkönkulutukseen vaikuttaa asunnon rakenne, ikä sekä siitä lämmitetäänkö asuntoa osittain jollain muulla sähkö kuluttamattomalla laitteella.

Suuntaa antavasti kahden hengen sähkölämmitteisen rivitaloasunnon sähkönkulutus voi olla jopa 12 000 kilowattituntia vuodessa. Sähkönkulutukseen vaikuttaa myös sääolosuhteet, sillä kesällä lämmitys kustannukset ovat alhaisemmat mitä talvella.

Omakotitalon sähkönkulutus

Omakotitalon sähkönkulutukseen vaikuttaa lämmitystapa sekä asukkaiden lukumäärä. Kulutus voi vaihdella myös elintapojen mukaan, mutta sähkönkulutus voi tuplaantua, jos asunnon lämmitys tapahtuu sähköllä.

Tyypillisesti sähkönkulutus kaukolämmitteisessä omakotitalossa on vuodessa noin. 5000 kilowattituntia. Vastaava luku sähkölämmitteisessä omakotitalossa voi olla jopa vuodessa 20000 kilowattituntia. Omakotitalon hankinnassa kannattaa ottaa huomioon asunnon lämmitystapa. Sähkölämmitteisen omakotitalon lämmityksen kustannukset voivat olla kuukaudessa jopa satoja euroja. Jos asumismuotonasi on sähköllä lämmitettävä omakotitalo, kannattaa tehdä sähkön kilpailutus tasaisin väliajoin.

Keskimääräinen sähkönkulutus kuukaudessa

Kuukausittainen sähkölaskun summa voi vaihdella suuresti eri talouksien välillä. Mutta niin kuin jo aikaisemmin kerroimme, että kotitalouksien sähkönkulutukseen ja sähkölaskuun vaikuttaa lämmitysmuoto ja asukkaiden lukumäärä.

Sähkölasku muodostuu sähköenergian hinnasta, sähkönsiirron hinnasta sekä veroista. Omaan sähkölaskuun on mahdollista vaikuttaa sähkösopimuksella sekä omilla valinnoilla. Sähkönsiirtoa ei ole mahdollista kilpailuttaa, sillä sen määrää alueella operoiva sähköverkkoyhtiö.

Sähkön kulutus taulukko
Karkea malli sähkönkulutuksesta eri asumismuodon ja asukasmäärän perusteella.

Miten tarkkailen omaa sähkönkulutusta?

Nykypäivänä sähkönkulutusta ei tarvitse arvailla, vaan sitä pystyy halutessaan seuraamaan jopa reaaliaikaisesti. Useat sähköyhtiöt tarjoavat asiakkailleen mahdollisuuden seurata omaa sähkönkulutusta puhelinsovelluksien avulla. Sieltä pystyt seuraaman omaa sähkönkulutusta kellonajan ja viikonpäivän tarkkuudella.

Kilpailuttamalla sähkön voit tehdä merkittäviä säästöjä

Sähkön kilpailutus on oiva tapa säästää rahaa ja sen tekeminen vie usein vain muutaman minuutin. Esimerkiksi sähkölämmitteisessä omakotitalossa kilpailutus voi tuoda jopa useiden satojen eurojen säästön vuositasolla. Myös kerrostaloasuntojen kilpailutusta ei kannata jättää tekemättä, sillä uuden sähkösopimuksen tekeminen voi tiputtaa sähköenergiasta maksettavaa hintaa jopa 50 prosentilla.

Tee maksuton sähkösopimusten vertailu ja kilpailutus etusivulta löytyvästä vertailutaulukosta, jonka avulla saat edullisimman sopimuksen.