Pörssisähkö – onko markkinahintainen sähkösopimus parempi?

Pörssisähkö on sähkösopimus, jossa sovitaan kuluttajan maksavan sähköstä markkinahintaa. Eli sitä hetkittäistä hintaa, jonka sähkö maksaa pörssissä, sillä hetkenä, kun sitä käytetään.

Suomessa sähkön pörssihinta määräytyy pohjoismaisen Nordpool-sähköpörssin spot-hinnan mukaan. Tähän hintaan lisätään vielä sähköyhtiön oma marginaali, joka nostaa kokonaiskuluja. Pörssisähköä myyvien sähköyhtiöiden ja eri sopimusten välillä on eroja hinnoissa sekä ominaisuuksissa.

Tee sähkön kilpailutus ja säästä keskimäärin 200€*

Kyllä kiitos, Kilpailuta-sähkö.fi saa lähettää minulle tarjouksia ja tietoa kilpailutuksesta sähköpostilla.Suomessa kilpailutetaan vuosittain yli miljoona sähkösopimusta, kilpailuta siis sinäkin. Ilmaiseksi!

Me autamme sinua vertailemaan sähkön hintoja, jotta sinä voit löytää parhaan sähkösopimuksen juuri sinulle

Luotettava & maksuton
Vertaile hintoja
Ainutlaatuisia tarjouksia
Tyytyväisyystakuu

Mistä pörssisähkön hinta muodostuu?

Pörssisähkön hinta koostuu kahdesta eri elementistä, jotka ovat spot-hinta ja sähköyhtiön oma marginaali. Tutustutaan tarkemmin, mitä kumpikin termi tarkoittaa ja otetaan esimerkki.

Vaihtuva markkinahinta eli spot-hinta

Spot-hinta tarkoittaa Nordpool sähköpörssin tuntiperusteista markkinahintaa ja kuten muissakin pörsseissä myös Nordpoolin sähköpörssissä hinta voi muuttua vuorokauden jokaisena tuntina. Tämä tekeekin pörssisähkösopimuksista erittäin ennalta arvaamattomia etenkin, jos sopimus ei ole kiinteähintainen.

Sähköyhtiön marginaali

Aivan, kuten pankeilla on lainoissa, niin myös sähköyhtiöillä on sähkönmyynnissä oma marginaalinsa. Sähkömarginaalista puhuttaessa kyse on sähköyhtiöiden lisäämästä palkkiosta sähkösopimuksessa, joka voi vaihdella 0,15 – 0,4 snt/ kwh välillä. Marginaalin hintaan vaikuttavat myös tuotantotapa, sähköyhtiö ja sähkön käyttöpaikka.

Jos vertaillaan sähköyhtiöiden tarjoamia pörssisähkösopimuksia, huomataan että kaikki sähköyhtiöt eivät juurikaan lisää marginaalia pörssihintaan vaan sen osuus on kompensoitu sähkösopimuksen perusmaksussa, joka sähköyhtiöstä ja sopimuksesta riippuen voi vaihdella 3,5 ja 5 euron välillä.

Monet sähköyhtiöt tarjoavat uusille asiakkaille mahdollisuuden vaihtaa sähkösopimusta ja saada samalla esimerkiksi 6 tai 12 kuukautta perusmaksutonta aikaa sopimukselle. Näiden sopimusten osalta kannattaa tarkistaa jatkuuko sopimus määräaikaisena vai toistaiseksi voimassa olevana.

Kannattaako pörssisähkö 2022 – säästääkö siinä sähkökuluissa?

Pörssisähkön päällimmäisenä ideana on tarjota sähkömarkkinoille enemmän läpinäkyvyyttä ja laajempia palveluvalikoimia myös asiakkaiden näkökulmasta. Valitsemalla pörssisähkön kuluttajat voivat saada sähköä ennennäkemättömän halvalla, mutta sen heikkoutena pidetään ennalta arvaamattomuutta, joka voi johtaa erittäin kalliisiin sähkölaskuihin, kuten viime aikoina on uutisoitu.

Pörssisähkön hinta muuttuu siis Nordpool-sähköpörssin mukaisesti ja se voi vaihdella tunnin välein. Toisinaan sähkönkäyttö saattaa olla lähes ilmaista ja toisinaan erittäin kallista. Kannattaa kilpailuttaa pörssisähkösopimukset ja lukea ehdot huolellisesti läpi ennen sitoutumista.

Halvin pörssisähkö – miltä yhtiöltä?

Suomessa pörssisähköä on pidetty yleensä kaikkein edullisimpana sähkösopimuksena. Tätä väitettä tukee myös sähkön hinta kehityksen syvempi tarkastelu pidemmällä aikavälillä. Lyhyellä aikavälillä sähköpörssin hintavaihtelut voivat vaikuttaa sähkösopimuksen kustannuksiin melko rajusti, mutta pitkällä tähtäimellä keskiarvo kuitenkin painuu todennäköisesti tavallista sähkösopimusta alemmas.

Tekemällä sopimuksen pörssisähköstä varmistat myös, ettet maksa turhasta. Sähkönhintasi muodostuu vain ja ainoastaan sähkön pörssihinnasta sekä sähköyhtiön omasta marginaalista. Monet haluavatkin alkuun kokeilla mitä pörssisähkö maksaa ottamalla toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen ja vaihtamalla sen muuhun, jos kustannukset eivät pysy maltillisina.

Parhaiten varmistat saavasi halvimman ja parhaimman pörssisähkösopimuksen, kun tutustut itse sähköyhtiöihin vertailumme avulla. Voit solmia sopimuksen suoraan sähköyhtiön sivuilla tai vaihtoehtoisesti kilpailuttaa sopimukset maksutta ja katsoa mitä tarjouksia saat.

Pörssisähkö kokemuksia löytyy runsaasti

Pörssisähköä käsittelevien kokemusten määrä, joita verkossa voi lukea on uskomaton. Kuitenkin tämä informaatiotulva voi johtaa tiedon pirstaloitumiseen, jolloin oikeaa ja ajankohtaista tietoa on vaikea löytää. Me autamme sinua tiivistämällä nämä kokemukset sekä kertomalla omat kokemuksemme pörssisähkön käyttämisestä. Samalla listaamme asioita, joihin kannattaa kiinnittää huomiota ennen sopimuksen allekirjoittamista.

Meidän kokemuksemme pörssisähkö sopimuksista ovat positiivisia, mutta niiden aikojen jälkeen sähkönhinta on heitellyt melko rajusti, joista lehdetkin ovat uutisoineet. Oletkin varmaan esittänyt itsellesi kysymyksen, miksi pörssisähkö on nyt kallista – syy on yksinkertainen.

Sähkön pörssihinta elää omaa elämäänsä ja siihen ei voida vaikuttaa, koska sen hinta määräytyy aina kysynnän ja tarjonnan mukaisesti. Etenkin talven ja kylmän aikaan sähkönhinnalle on tyypillistä kohota ja vastaavasti kesällä hieman laskea, kun lämmitystä ei enää tarvita niin paljoa.

Netistä löytyy myös muita kokemuksia, joissa kehotetaan tarkistamaan sähkösopimuksen yhteydessä oleva sähköyhtiön marginaali sekä perusmaksu, sillä näiden hinta voi vaihdella merkittävästi. Katsotaankin seuraavaksi hieman tarkemmin, miten voit välttää pörssisähköön liittyvät sudenkuopat.

Kiinnitä huomiota näihin asioihin, kun harkitset pörssisähköä

Sähkösopimusta tehdessä on hyvä kiinnittää huomiota seuraaviin asioihin, vaikka sähkön saamisella olisikin kiire. Ne ovat sähköyhtiön marginaali, perusmaksu sekä sopimuksen ominaisuudet. Itse sähkön pörssihinnan voit tarkistaa suoraan Nordpoolin sivuilta.

Sähköyhtiöiden marginaalit ja perusmaksut voit helposti kilpailuttaa maksuttoman palvelumme avulla. Saat itse valita, minkä sähkösopimuksen teet ja saat määritellä tuotantotavat sekä muut siihen liittyvät ominaisuudet.

Pörssisähkösopimuksien kohdalla emme voi suositella määräaikaisia sopimuksia etenkin, jos kotitaloutesi kuluttaa runsaasti sähköä. Nimittäin pörssisähkön hinta voi vaihdella niin merkittävästi, että sitoutumalla kokonaan ja liian lyhyellä aikavälillä saatat astua miinaan. Jos olet solminut pörssisähkösopimuksen kaikkein kalleimmalla hetkellä ja kaksi viikkoa ei ole ehtinyt vielä kulua umpeen – voit peruuttaa tilauksen 14 vuorokauden sisällä vetoamalla kuluttajansuojalakiin.

Sen sijaan suosittelemme kokeilemaan pörssisähköä edullisella sopimuksella siten, että valitse toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen, joka on mahdollista purkaa ja vaihtaa edullisempaan, kun siltä tuntuu. Näin ymmärrät paremmin, mitä pörssisähkö tulee maksamaan omalla kohdallasi.

Kilpailuta-sähkö.fi auttaa löytämään parhaat sähkösopimukset

Sähkösopimusten vertailemisen ei pidä olla vaikeaa. Näin on aikaisemmin ollut, jolloin lähes poikkeuksetta kaikki sähkösopimukset solmittiin puhelinmyynnin yhteydessä. Yleensä puhelinmyynnin kautta ostettu sähkösopimus voi olla se kallein sopimus.

Tekemällä itse vertailun palvelumme avulla saat selvän kuvan siitä, mikä sähköyhtiö ja minkälainen sähkösopimus kannattaa valita. Jokaisen sähkösopimuksen ja sähköyhtiön välillä on eroja, joista voi muodostua jopa satojen eurojen ylimääräisiä kuluja vuosittain. Kokeile kilpailuttaa sähköt maksutta ja sitoumuksetta!

Kilpailuta sähkö maksutta