Sähkövertailu


Raahaa painiketta tai syötä kulutus kenttään saadaksesi tarkemmat arviot sopimuksista.

Valittu vuosikulutus: 3000 kWh

Pörssisähkön hinnat joita laskelmissa on käytetty ovat vain arvioita ja perustuvat viimeisen 3 kuukauden keskimääräisiin lukemiin. Tarkista aina itse ennen sopimuksen tekemistä lopulliset ehdot.

Sähkön hinta ja sen muodostuminen

Vaikka sähkön hinta muodostuu viimekädessä sähköpörssissä, voidaan sanoa, että se koostuu kolmesta pääkomponentista:

Tuotanto: Sähköenergian hinnassa pitää ottaa huomioon tuotantokustannus, joka vaihtelee riippuen siitä, millä menetelmällä sähköä tuotetaan. Tuulivoima ja aurinkovoima ovat edullisimpia tapoja tuottaa sähköä, mutta niiden tuotanto on sääriippuvaista. Sen sijaan esimerkiksi ydinvoimalla voidaan taata suuri ja melko vakaa tuotanto, mutta investoinnit voimaloihin ovat erittäin suuria. Myös fossiilisten polttoaineiden käyttö sähköntuotannossa on altista hintavaihteluille ja sen päästöt ovat ympäristöä ajatellen melko suuria.

Sähkönsiirto: Nykyään siirtomaksut muodostavat yhä merkittävämmän osan kotien ja yritysten sähkölaskuista. Sähkönsiirtomaksut pitävät sisällään sähköverkkojen ylläpito- ja kehityskustannuksia. Yleensä siirtomaksut ovat kalliimpia harvaan asutuilla alueilla joissa verkon ylläpito on kalliimpaa.

Vero: Suomessa sähkön hintaan sisältyy aina arvonlisävero sekä sähkövero. Sähköverolla tuetaan Suomessa yhteiskunnallisesti merkittäviä asioita ja tavoitteita, kuten esimerkiksi uusiutuvan energian käyttöä ja ekologista siirtymää. Myös verot muodostavat Suomessa merkittävän osan sähkön lopullisesta hinnasta.

Näiden kolmen pääkomponentin lisäksi sähkön hintaan vaikuttaa yhtiökohtaiset palvelumaksut, jonka kuluttaja maksaa. Etenkin tähän kuluun asiakkaat voivat itse vaikuttaa valitsemalla parhaan sähkösopimukset sähkövertailun avulla.

Minkä verran sähkö maksaa?

Sähkön hinta Suomessa vaihtelee riippuen sopimustyypistä ja markkinatilanteesta. Yleensä pörssisähkö on edullisempaa, mutta sen hintavaihtelut voivat olla suuria. Sen sijaan kiinteähintaiset sopimukset tarjoavat vakautta, mutta ne voivat olla kalliimpia. Sivuiltamme löytyy ajankohtainen taulukko ja graafi pörssisähkön hinnasta tällä hetkellä.

Sähkösopimusten vertailu

Sähkösopimusten vertailu on nykyään nopeaa ja helppoa. Vertailemisen avulla säästät sekä aikaa, että rahaa.

Näin vertailet sähkösopimukset:

Aloita selvittämällä perustiedot:

Sähkönkulutus: Selvitä kuinka paljon kuukausi- / vuosikulutuksesi on kilowattitunteinta (kWh). Kulutuksen voit arvioida itse tai laskea viimeisimmästä sähkölaskusta.

Sopimustyyppi: Valitse minkälaisen sopimuksen haluat. Haluatko säästää ja olla hieman tarkempi sähkönkäytön suhteen edullisemmalla pörssisähkösopimuksella vai haluatko vakaan hieman kalliimman kiinteähintaisen sähkösopimuksen. Myös sopimuskausi (toistainen tai määräaikainen) vaikuttaa sähkösopimuksen hintaan.

Aloita vertaileminen:

Syötä yläpuolella olevaan taulukkoon kulutuksesi kilowattitunteina ja suodata tuloksia.

Tarkastele tarjouksia:

Kiinnitä huomiota perusmaksuihin ja energianhintaan. Arvio kuukausittaisesta kulusta auttaa myös vertailun tekemisessä.

Tee valinta:

Löydettyäsi mieleisen tarjouksen voit siirtyä viimeistelemään sopimuksen heti tarjouksen vieressä olevasta painikkeesta.

Kuluttajan on hyvä muistaa, että sinulla on aina kuluttajansuojalakiin perustuva 14 vuorokauden peruutusoikeus. Sama koskee myös sähkösopimuksia.

Sopimustyypit ja sähkön alkuperä

Käydään läpi hieman tarkemmin minkälaisia sopimustyyppejä on tarjoilla ja mitä tarkoittaa sähkön alkuperä.

Vertaa sähkö sopimuskauden mukaan

Toistaiseksi voimassa oleva sopimus: Tämä sopimustyyppi tarjoaa joustavuutta ja sen voi irtisanoa koska tahansa, yleensä 2 viikon irtisanomisajalla. Sopimuksen hinta voi muuttua lyhyellä varoitusajalla markkinatilanteen mukaan.

Määräaikainen sopimus: Sopimuskausi on kiinteä esimerkiksi 12 tai 24 kuukautta. Tämä tarjoaa kuluttajalle vakautta, koska sähkön hinta pysyy samana koko sopimuskauden ajan. Sopimuksen irtisanominen kesken kauden on usein mahdollista vain erityistapauksissa, kuten esimerkiksi muuton yhteydessä.

Sähkövertailu: sähkön sopimustyyppien erot

Yleissähkö: Yleissähkö sopii kotitalouksille, joissa kulutus on korkeimmillaan tiettyinä aikoina. Hinta on tasainen eikä siihen vaikuta markkinavaihtelut.

Pörssisähkö: Hinta vaihtelee sähkömarkkinoiden mukaan. Säästät huomattavasti energiamaksuissa, kun pystyt kuluttamaan sähköä vain halvimpien tuntien mukaan.

Kiinteä pakettisähkö: Kuukausittain maksetaan kiinteähintaista maksua, joka on sidottu tiettyyn kulutusmäärään (esimerkiksi 2500 kWh/kk). Tarjoaa ennakoitavuutta sähkölaskuihin, mutta on usein muita vaihtoehtoja kalliimpi.

Mitä tarkoittaa sähkön alkuperä?

Sähkön alkuperällä tarkoitetaan tapaa, jolla sähkö on tuotettu. Yleensä alkuperänä tai lähteenä voidaan pitää joko uusiutuvaa energiaa tai fossiilista energiaa.

Uusiutuva energia tarkoittaa sitä, että sähkö tuotetaan esimerkiksi tuulivoimalla, aurinkovoimalla tai vesivoimalla jotka kaikki pienentävät sähkötuotannon hiilijalanjälkeä.

Fossiilinen energia tuotetaan hiilen, öljyn ja maakaasun avulla joka puolestaan aiheuttaa päästöjä ja on ympäristöä kuormittavampi ratkaisu.

Sähkövertailu auttaa säästämään jopa satoja euroja vuosittain

Sähkövertailu on yksi helpoimmista ja nopeimmista tavoista lisätä kotitalouden ostovoimaa pienentämällä sähkölaskuja merkittävästi. Nykyään monet ovat ottaneet jopa tavaksi kilpailuttaa sähkönsä säännöllisesti tai viimeistään sopimuskauden päätyttyä.

Otetaan käytännön esimerkki:

Tavallinen sähköä kuluttava kotitalous käyttää sähköä noin 15 000 kWh vuodessa. Jos tällä hetkellä sähkön hinta on 10 c/kWh ja uuden sopimuksen hinta on 7c / kWh, säästö on 3 senttiä per kilowattitunti.

Vuotuinen säästö on tällöin 15000 x 0,03€ eli 450 euroa vuodessa.

Samalla tavalla voidaan laskea esimerkiksi säästö perusmaksuissa. Jos kuukausittainen perusmaksu laskee 5 eurolla 10 eurosta -> 5 euroon.

12 kuukautta x 5 euroa = säästöä kertyy 60 euroa vuodessa.

Tässä kyseisessä esimerkissä vuosittaista säästöä olisi kertynyt 510 euroa vuodessa!

Hyödynnä sähkövertailu nyt ja säästä!

Aloita sähkösopimusten vertaileminen nyt. Halvin sähkövertailu on helppo ja nopea tapa selvittää, kuinka paljon voisit säästää sähkölaskuissa jo tästä eteenpäin.

Toimi näin:

  1. Siirry tämän sivun ylälaitaan tästä.
  2. Syötä laskuriin tarvittavat tiedot ja omat preferenssisi.
  3. Suodata hakutuloksia halvimman mukaan.
  4. Valitse ja tee edullinen sähkösopimus heti.

Sähkövertailu on yksi suosituimmista tavoista säästää sähkökuluissa tänä päivänä. Suomessa tehdään miljoonia sähkösopimuksia vuosittain ja niistä kilpailutetaan vain noin puolet!

Sähkövertailun luotettavuus

Sähkövertailupalvelumme on suunniteltu auttamaan kuluttajia löytämään parhaat sähkösopimukset vertailemalla tunnettujen sähköyhtiöiden tarjouksia heidän puolestaan. Palvelun käyttö on täysin ilmaista eikä se sido mihinkään.

Riittää, että annat tarvittavat tiedot vertailuun ja halvin sähkövertailu -moottori etsii puolestasi parhaat sopimukset!

Luotettavuus ja hyödyt:

Sähkövertailun etuina voidaan pitää sitä, että sopimus tehdään aina luotettavien sähköyhtiöiden kanssa ja hintatiedot pyritään pitämään ajankohtaisina. Lisäksi kaikki ilmoitetut sopimukset on ilmoitettu täysin avoimesti eli kulut ja perusmaksut ovat selkeästi esillä.

Kilpailuta-sähkö sivuston vertailu on täysin puolueeton eikä esitettyjen sopimusten järjestykseen vaikuta palkkiot.

Pörssisähkö vs kiinteä sähkö - kumman valitsen?

Melkein kaikille sähkövertailua suorittaville kuluttajille tulee eteen pohdinta pörssisähkön ja kiinteän sähkön välillä. Toivottavasti tämä esimerkki auttaa sinua päätöksen teossa.

Pörssisähkö:

  • Hinta vaihtelee tunneittain
  • Edullisempi tietyissä tilanteissa

Milloin se sopii?

Jos pystyt siirtämään sähkön kulutustasi edullisemmille tunneille ja olet valmis ottamaan riskejä hintavaihteluiden suhteen. Kuitenkin pörssisähkö on keskimääräisesti ollut edullisempi sopimusvaihtoehto kulutuksesta riippumatta.

Kiinteä sähkösopimus

  • Hinta pysyy vakaana
  • Kulut ovat ennakoitavissa

Milloin se sopii?

Jos pidät vakaasta hinnasta ja kulujen ennustettavuudesta. Sopii myös tilanteisiin joissa kulutus on tasaista pitkin päivää eikä sinulla ole intressiä säädellä sähkönkulutusta halvemmille tunneille.