Millainen sähkösopimus kannattaa tehdä

Sähkösopimuksen valinta voi tuottaa vaikeuksia etenkin, jos omaa sähkönkulusta ei ole tarkkailtu aktiivisesti. Lisäksi sähkönhinnan muutokset voivat tuottaa päänvaivaa valintaa tehdessä.

Millainen sähkösopimus kannattaa nyt tehdä? Tähän kysymykseen ei ole olemassa yhtä ja oikeaa vastausta sillä siihen vaikuttaa useat eri tekijät.

Ensinnäkin kannattaa kiinnittää ensin huomio omaan sähkönkulutukseen ja onko mahdollista joustaa kulutuksen suhteen.

Tässä oppaassa kerromme tarkemmin eri sähkösopimuksen tyypeistä, joka voi helpottaa omiin tarpeisiin sopivan sopimuksen löytämistä.

Ota ainakin nämä asiat huomioon valitessasi oikeanlaista sopimusta:

  • Mihin aikaan vuorokaudesta tarvitset eniten sähköä ja miten paljon
  • Oikean sopimuksen valinta riippuu hyvin pitkälti omasta tilanteesta ja tarpeesta
  • Sähkön hinnan vaihtelut vaikuttavat eri tavalla eri sopimustyyppeihin
Millainen sähkösopimus kannattaa tehdä

Eri sopimustyypit lueteltuna

Sähkösopimuksia on olemassa monenlaisia ja jokainen sopimus sisältää etuja sekä haittoja. Itselleen oikean sopimuksen valinta riippuu hyvin pitkälti tarpeista ja sen hetkisestä elämäntilanteesta.

Määräaikainen sähkösopimus – välty turhalta kulutuksen seuraamiselta

Määräaikainen sähkösopimus on oiva valinta, jos halutaan välttyä turhalta kulutuksen seuraamiselta. Sopimuksessa hinta ei vaihtele, vaan se pysyy koko sopimuskauden ajan samana, joka tuo mielenrauhaa. Tyypillisesti määräaikainen sopimus on voimassa palvelusta riippuen 1–2 vuotta.

Sopimus soveltuu parhaiten sellaisille käyttäjille, jotka haluavat etukäteen tietää sähköön menevän rahamäärän ja siten budjetoimaan paremmin kuukausittaiset kustannukset.

Jos haittapuolia pitää mainita niin ehdottomasti se on joustamattomuus. Esimerkiksi jos markkinahinnat tipahtavat, ei kuluttaja pääse niistä nauttimaan, kun sopimuksen hinta on ennalta määritelty.

Pörssisähkö – paras valinta säästämisestä kiinnostuneelle

Pörssisähkön taitaa olla nykyään yksi suosituimmista sähkösopimuksista sähkönhinta vaihteluiden vuoksi. Se on paras valinta kuluttajille, jotka haluavat säästää rahaa ja seurata säännöllisesti sähkön hintaa. Pörssisähkön hinta muuttuu tunneittain ja muutoksiin vaikuttaa kysyntä ja tarjonta.

Pörssisähkön hyvänä puolena voidaan pitää hintaa, johon pystyy vaikuttamaan omalla sähkönkulutuksella. Haittapuolena on ehdottomasti äkillinen hinnannousu, joka voi aiheuttaa jollekin kuukaudelle kalliimman sähkölaskun.

Yösähkö – yökukkujan paras valinta

Yösähkösopimuksessa nimikin sen jo kertoo, että sähkön hinta on yöaikaan edullisempaa. Tyypillisesti edullisuus näkyy klo 22–07 välisenä aikana.

Kyseinen sähkösopimus on nykypäivänä aika harvinainen ja useimmat sähköyhtiöt ovat muuttaneet kyseiset sopimukset hybridi malliin.

Jos tällaisia sopimuksia on vielä saatavilla, on ne hyviä vaihtoehtoja kuluttajille, jotka haluavat esimerkiksi suorittaa pyykinpesun aamutuimaan. Lisäksi jos omistaa sähköauton, kannattaa sen lataaminen suorittaa yöaikaan.

Hybridi sähkösopimus – tarjoaa joustavuutta

Hybridi sähkösopimus eli kulutusvaikutuksellinen sopimus on kiinteän hinnan ja pörssisähkön yhdistelmä. Käytännössä hinta on osittain kiinteä ja osa vaihtelee markkinan mukaan.

Tämä on loistava valinta, jos haluaa sekä säästää että saada mielenrauhaa. Siinä on suoja mahdollisia hintapiikkejä vastaan, mutta samalla pääset nauttimaan edullisista hinnoista.

Omalla sähkönkulutuksella pystyy suoraan vaikuttamaan sähkölaskun lopulliseen summaan.

Toistaiseksi voimassa oleva sopimus – määräajaton

Toistaiseksi voimassa oleva sopimus on voimassa niin kauan, kunnes joko sinä tai sähköyhtiö irtisanoo sopimuksen. Hinnoissa voi tapahtua muutoksia, mutta näistä ilmoitetaan aina etukäteen.

Sopimus on oiva valinta kuluttajille, jotka voivat haluta jossakin vaiheessa vaihtaa sopimusta. Sopimuksen vaihto voi olla ajankohtainen esimerkiksi, jos sähkömarkkinat kokevat suuria muutoksia.

Toistaiseksi voimassa olevassa sopimuksessa on myös riskinä. Esimerkiksi määräaikaiseen sopimukseen verrattuna sähköyhtiö voi nostaa hintoja milloin tahansa markkinatilanteen mukaan.

Vaihtoehto voi soveltua sinulle, jos haluat välttyä jatkuvalta sähköhinnan kyttäämiseltä. Monesti se valitaan myös väliaikaiseksi vaihtoehdoksi, kun jäädään odottamaan edullisempaa sähkötarjousta.

Tuulivoima on päästötön sähköntuotanto muoto

Mikä sähkösopimus kannattaa tehdä nyt?

Se mikä sopimus kannattaa nyt solmia riippuu edelleen sen hetkisestä elämäntilanteesta ja kulutuksesta.

Sähkön hinnat ovat tulleet alaspäin, mutta hintavaihtelut ovat kuitenkin edelleen mahdollisia.

Kannattaako valita määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva?

Määräaikainen sähkösopimus voi olla tällä hetkellä oiva valinta, jos haluat tietää sähkölaskusi hinnan etukäteen etkä halua joka päivä joutua seuraamaan sähkön päivähintaa.

Ennen sopimukseen sitoutumista mieti tarkasti omaa kulutustasi ja oletko valmis joustamaan jossain asiassa.

Kilpailuta sähkösopimus ennen sopimukseen sitoutumista

Ihan kuten minkä tahansa palvelun myös sähkösopimuksen kilpailuttaminen kannattaa suorittaa tasaisin väliajoin, vähintään kerran vuodessa. Kilpailuttamisen tärkeys korostuu etenkin seuraavissa tilanteissa:

  • Muutat uuteen asuntoon
  • Määräaikainen sopimuksesi päättyminen lähestyy
  • Sähkön hinnassa tapahtuu suuria muutoksia
 

Kilpailutuksen tekeminen on hyvin yksinkertaista eikä se maksa kuluttajalle mitään. Alkuun sinun tulee tietää oma vuosikulutuksesi, jonka jälleen voit aloittaa sähköyhtiöiden tarjouksien vertailemisen.

Sähkönkulutusta on mahdollista seurata mobiilisovelluksen avulla

Sähkön kulutuksen seuranta on hyvin tärkeää, sillä sen avulla pystyt säästämään rahaa ja energiaa.

Seuraamisesta on tehty hyvin helppoa ja näet kulutuksesi reaaliajassa mobiilisovelluksen avulla. Näin pystyt tarvittaessa vähentämään jonkin laitteen käyttöä ja pienentämään kuukausittaisia kustannuksiasi.

Jo pienillä muutoksilla voit alentaa kuukausittaisia kustannuksiasi:

  • Älä pidä valoja turhaan päällä, etenkään huoneissa, joissa et vietä aikaa
  • Mahdollisuuksien mukaan pyri vaihtamaan vanhat hehkulamput energiaa säästäviin LED-lamppuihin
  • Älä pese turhaan pientä koneellista pyykkiä/astioita, vaan pyri laittamaan kone päälle vasta kun se on täynnä
  • Säädä lämpötilaa asteen pienemmäksi ja etenkin lämpimämmillä keleillä ota lämmitys kokonaan pois päältä
 

Näinkin pienillä muutoksilla pystyt laskemaan sähkönkulutustasi jopa kuukausitasolla. 

Sähkösopimuksen valinta – UKK

Kannattaako nyt ottaa määräaikaista sopimusta?

Määräaikaisella sopimuksella tiedät tarkalleen sähkölaskujesi lopullisen summan. Se voi kuitenkin olla pidemmällä aikavälillä hieman kalliimpi vaihtoehto.

Onko pörssisähkö halvempi kuin määräaikainen?

Pörssisähkön keskimääräisen hinnan sanotaan olevan jopa 50 % halvempi kuin määräaikaisen sopimuksen.

Mikä on paras sähkösopimus kerrostaloon?

Tähänkin vaikuttaa suuresti käyttäjä ja hänen kulutus tottumuksensa. Jos pystyt seuraamaan sähkön hintaa jatkuvasti, voi pörssisähkö olla paras valinta kerrostaloasuntoon.

Mikä on paras sähkösopimus omakotitaloon?

Pörssisähkösopimus voi olla paras vaihtoehto omakotitaloon, jos kulutukset ajoitetaan pörssisähkön halvimpiin tunteihin. Se kuitenkin edellyttää jatkuvaa sähkön hinnan seurantaa.